grapher.gif - 2545 Bytes - MathPsych

Laumaeläimen tunteetLauman jäsenet kilpailevat aggressiivisesti resursseista, mutta samalla pelätään lajikumppaneiden aggressiota.

Lauma tarvitsee myös pysyäkseen yhdessä kiinteyttävän voiman eli lauman jäsenet vetävät toisiaan puoleensa. Emon ja poikasen suhde on tällainen, ja tätä sidettä pidetään myös ihmisen rakkauden tai kiintymyksen perustyyppinä.

Eläimen aggressiosta on huomattava, että petoeläinten saalistamiskäyttäytyminen ei ole aggression ilmaus, vaan aggressio on kehittynyt nimenomaan oman lajin sisäiseen kilpailuun ja eturistiriitojen hoitoon. Katso tarkemmin. Aggression perimmäinen idea on siinä, että eläin puolustaa omia etujaan suhteessa lajikumppaneihinsa. Esimerkiksi kun lauma on löytänyt ravintoa, eläimen täytyy aggressiivisesti puolustaa omaa osuuttaan. Näkisin, että ihmisen kateus, joka usein nähdään pahan aggressiivisuuden alkulähteenä, on suoraa jatkumoa tälle eläimen aggressiiviselle toiminnalle. Kateuden tunnetta, eli sitä tunnetta joka herää, kun toinen saa jotain mitä itse ei saa, on mahdotonta erottaa oikeutetun suuttumuksen tunteesta, jossa toinen ottaa oikeudettomasti sen mikä kuuluisi itselle.

Pelon merkitys eläimelle on itsestään selvää, mutta on muistettava, että niin eläimillä kuin ihmisillä pelon aihe on hyvin usein nimenomaan oma lajikuppani.

Pelko, viha, rakkaus sosiaalisissa suhteissa - juuri nämä tekevät meidän ihmistenkin elämästä ongelmallista ja toisaalta mielenkiintoista.

Seuraava - tunteet ihmisen toiminnassa lyhyesti

MathPsych Etusivu

webmaster@tiedostamaton.net