- Tiedostamaton ilman mystiikkaa - Minän puolustuskeinot eli defenssit

Taantuminen eli regressio"Pyörremyrskyn jälkeen raunioista löydettiin 20-vuotias mies kääriytyneenä huopaan ja imemässä peukaloaan. "

Taantumisella tarkoitetaan sitä, että stressaavassa tilanteessa ihminen palaa aikaisemmalle kehitystasolle. Kun perheeseen syntyy pieni lapsi voi vanhempi lapsi alkaa uudelleen kastella vaikka on jo oppinut kuivaksi. Vakavien mielenhäiriöiden yhteydessä ulosteilla sotkemista voi tapahtua myös aikuisilla. Hyvin yleinen regression muoto on kuitenkin sairauden taakse vetäytyminen stressitilanteessa.

Yksi regression muoto on maagisiin ratkaisuihin turvautuminen stressitilanteissa. Turkkilainen nuori mies, joka menetti kihlattunsa toiselle miehelle hankki epätoivossaan kristalleja, joiden avulla yritti noitua kihlattunsa takaisin.

Psykiatrisen laitoshoidon paikkoja viime vuosikymmeninä vähennetty mm. Rahan säästön vuoksi. Psykiatrinen laitoshoito oli vuosikymmeniä sitten liiankin yleistä ja aiheutti turhaa regressiota. Toisaalta nyt ollaan taas tilanteessa, jossa hoitoa todella tarvitsevat jäävät heitteille.

Taantuminen ei-stressaavissa tilanteissa: aikuisilta odotetaan erilaista käyttäytymistä kuin lapsilta. Sisäisesti emme kuitenkaan ole kovin paljon erilaisia kun lapset. Taantumista tapahtuu elämässämme koko ajan myönteisessä mielessä, olemme leikkisiä ja käytämme "sisäistä lastamme" luovuuden lähteenä. Usein käytetään termiä regressio egon palveluksessa. Psykoanalyyttisessä teoriassa katsotaan, että tietty taantuminen on välttämätöntä taiteelle ja muulle luovalle työlle. Aikuisenkin on mahdollista katso lastenelokuvia ja nauttia niistä, mutta täysin ei aikuinen koskaan saa takaisin mennyttä lapsuutta, nuoruutta tai varhaista aikuisikää. Taantuminen on tarpeellista myös seksissä Esimerkki regression ja orgasmikyvyn yhteyksistä

Defenssit Aloitussivu
Tiedostamaton ilman mystiikkaa - aloitussivu

Tiedostamaton.net Etusivu