grapher.gif - 2545 Bytes - Tiedostamaton ilman mystiikkaa - Minän puolustuskeinot
© Mikko Ahola 20.09.2007

Tietoinen mielestä pois painaminen - supressio

Torjunnan kaltainen keino yrittää vähentää ahdistusta tai pelkoa, on asian tietoinen työntäminen pois mielestä. Tätä on verrattu torjuntaan, ja sanottu sitä torjunnan tietoiseksi muodoksi. Joskus voi saada helpotusta tunnetilaansa, jos yrittää olla ajattelematta ahdistusta aiheuttavaa asiaa.

Useinkaan suppressio ei toimi: tästä annetaan usein esimerkkinä suklaakakun ajattelu. Eli ajattelu ensin herkullista suklaakakkua ja luo mielikuva, kuinka hyvältä se maistuisi. Sitten sanot stop, ja päätät, että et enää ajattele suklaakakkua. Mielestä poistaminen ei hevin onnistu. Samin yritykset tukahduttaa omat tunteet yleensä johtavat päinvastaiseen tulokseen, eli tunne vain voimistuu.

Eri asia kuin suppressio on taas distraktio, eli huomion kiinnittäminen johonkin toiseen, innostavaan sisältöön. Esimerkiksi lievän ahdistuksen tai vaikka nälän tunteen saa joksikin aikaa eliminoitua pelaamalla tietokonepeliä, katsomalla hyvää elokuvaa, ym. Distraktio on tutkimuksissa todettu olevan hyvä keino kipujen hoitoon, keskittyminen johonkin tekee kuvuista vähemmän huomattuja ja haittaavia. On myös esitetty, että distraktio voi olla keino masennuksen välttämiseen – aina ei kannata jäädä murehtimaan ja vatvomaan masennusta aiheuttanutta asiaa, vaan siirtyä muihin asioihin ja elämässä eteenpäin.

 

Torunta

Tiedostamaton.net Etusivu