grapher.gif - 2545 Bytes - Tiedostamaton ilman mystiikkaa - Minän puolustuskeinot eli defenssit

Järkeistäminen"Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista" on tyyppiesimerkki järkeistämisestä. Järkeistäminen on tietoinen ajatus, jonka tarkoituksena on lievittää tunteiden tuomaa tuskaa. Varkauteen syyllistyvä voi rauhoittaa omaatuntoaan ajattelemalla "Kaikkihan isoilta yrityksiltä varastavat". Kun joku on töhrinyt seinän graffitilla tarkoituksenaan ärsyttää, voi omaa voimatonta vihantunnetta yrittää vähentää ajattelulla: "Se on oman laatuista taidettaan, graffiteja on ollut jo antiikin Roomassa yms." Pääsykokeessa epäonnistunut voi lohduttautua ajatuksella: "En olisi siitä alasta kuitenkaan pitänyt".

Vaikka järkeistäminen vaikuttaa tällä tavalla ajattelumme sisältöä muovaavasti, on kuitenkin syytä kysyä, vähentääkö järkeistäminen todella koettua negatiivisen tunteen määrää. Jos ajatellaan esimerkiksi urheilukilpailua, jossa oman joukkueen voitto tuo mielihyvän tunteen ja tappio pettymyksen, niin tätä pettymystä ei voi todella vähentää järkeistämällä häviö esimerkiksi ajatuksella "Ei aina voi voittaa, parhaatkin joukkueet häviävät joskus". Katso myösJännitys, voitonriemu ja pettymys urheilukilpailussa

Usein elämän kriiseissä ihmisen arvot muuttuvat nopeastikin. Jos sairastuu vakavaan sairauteen, aiheuttaa se tunteiden myllerryksen, jonka yhtenä seurauksena oman elämän arvot asettuvat uuteen järjestykseen. Elämäntilanteen muuttuessa arvojenkin on usein muututtava ne täytyy sopeuttaa uuteen tilanteeseen. Itse asiassa arvot muuttuvat melko helposti, sensijaan ihmisen persoonallisuus ja luonne muuttuvat huomattavan hitaasta ja vaivalloisesti, vaikka nekin voivat kriisitilanteessa muuttua.

Defenssit Aloitussivu
Tiedostamaton ilman mystiikkaa - aloitussivu

Tiedostamaton.net Etusivu