grapher.gif - 2545 Bytes - MathPsych

MIKÄ ON ELÄMÄN TARKOITUS


Mikä on elämän tarkoitus? Tämä kysymys on askarruttanut montaa filosofisesti suuntautunutta mieltä kautta vuosisatojen. Elämän tarkoitus ei kuitenkaan hevin avaudu pohdiskelijalle. Kyse on siitä, että kysymykseen etsitään vastausta tietoisella tasolla. Kun puhutaan elämän tarkoituksesta, niin tarkoitetaan myös sen tunnesisältöä. Tunnetta voidaan tietoisesti vain kuvailla, mutta ei selittää tai ymmärtää. Tunteen eri ominaisuuksista ja eri puolia voidaan kertoa ja kuivailla yksityiskohtia, mutta näin tavoitetaan siitä aina vain pieni osa. Samalla tavoin ei ole mieltä yrittää tietoisesti selvittää kysymystä: Mitä on rakkaus? Mitä on suru? Nämä ovat oleellisesti tunnetason ilmiöitä, eikä niitä kannata yrittää liikaa järkevän puheen kautta selittää.

Jos pohdit kysymystä: Mikä on elämän tarkoitus? Etkä saa mitään selkeää vastausta aikaan, ei kyse ole puutteellisuuksissa älykkyydessäsi tai maailmankuvassasi. Sinun täytyy vain hyväksyä, että on olemassa kaksi tasoa hahmottaa maailmaa. Tietoisen ajattelun taso, jolla päästään pitkälle monissa asioissa ja tunteiden impulsiivinen taso, jolla maailmaa hahmotetaan ruumiillisemmin, tunteiden ja tunnekokemusten historian kautta. Kysymyksessä: mikä on elämän tarkoitus, näiden tasojen ero tulee esille ja nämä tasot tulee pitää erillään toisistaan.

Taiteen keinoin tunnetason tapahtumia ja sisältöjä voi paremmin kuvata. Ei siis ole mahdotonta että aiheesta Mikä on elämän tarkoitus voisi hyvin tehdä esimerkiksi elokuvan ja päästä pitkällekin aiheen selvittämisessä.

Teidostamaton.net etusivu