Voiko joku vaikuttaa subliminaalisesti websivulla kävijän alitajuntaan


Lisää suosikkeihin!

Vuonna 1957 amerikkalainen James Vicary aiheutti jokisen kohun kertoessaan, että väläyttämällä elokuvan aikana valkokankaalle 1/2000 sekunnin ajan toistuvasti viestejä "Syö popcornia" ja "Juo Coca-Colaa" hän oli dramaattisesti nostanut näiden myyntiä. Vicaryn ilmoitus aiheutti yleisössä suunnattoman kohun, joka sai jopa paranoidisia piirteitä, kun alettiin epäillä subliminaalisten manipulaatioyritysten tulvaa. Lainsäädäntöä subliminaalisen mainonnan ja manipulaation kieltämiseksi alettiin laatia, ja yhä edelleen subliminaalinen mainonta on kielletty monissa maissa ja sen esiintymistä tarkkaillaan. Näin, vaikka tutkimuksissa subliminaalinen mainonta on todettu tehottomaksi ja Vicarykin tunnusti vuosia jälkeenpäin huijanneensa koetuloksensa. Sensijaan kontrolloiduissa kokeissa tehdyissä psykologisissa kokeissa on todettu, että subliminaalisilla ärsykkeillä voidaan vähäisessä määrin vaikuttaa koehenkilöihin.

Vuonna 1985 Nevadassa kaksi perhettä, joiden pojat olivat tehneet itsemurhan, nostivat 6.2 miljoonan dollarin vahingonkorvauskanteen englantilaista heavy metal -yhtyettä Judas Priestiä vastaan, koska vanhempien tulkinnan mukaan levyllä Stained Class kappaleeseen "Better By You, Better Than Me" oleva subliminaalinen "do it" viesti laukaisi poikien itsemurhan. Judas Priest voitti oikeudenkäynnin 1990.
Tarkemmin oikeudenkäynnistä
sama aihe

Yksi lähellä oleva ilmiö on äänilevyille väärinpäin nauhoitetut viestit, tai nauhoitetuksi väitetyt viestit. Tällaisen viestin havaitseminen edellyttäisi kuitenkin dissosiatiivista tiedostamatonta toimintaa, eli toimintaa, jossa oman tietoisuutemme lisäksi meissä samanaikaisesti toimisi ikäänkuin toinen ajatteleva henkilö. Tällainen käsitys tiedostamattomasta on kuitenkin erittäin kaukaa haettu. Katso tiedostamattoman erilaisia määritelmiä

Väärinpäin levylle äänitetyt viestit

Subliminaalinen käsitteenä tarkoittaa sitä, että esitettyä kuvaa ei havaita lainkaan tietoisesti. Elokuvissa ja televisiossa ym. välineissä tämä on vaikea ellei mahdoton toteuttaa, sillä elokuva näyttää 24 kuvaa sekunnissa (sama kuva väläytetään kaksi kertaa). Samantapainen on tilanne televisiossa ja DVD-elokuvissa. Näin pitkä esitysaika ylittää reippaasti tietoisen havaitsemisen kynnyksen, ja näinollen jos yksi ruutu filmissä korvataan subliminaalisella viestillä se havaitaan tietoisesti. Kuitenkin jos elokuvaan liitetään osaksi varsinaista kuvaa subliminaalinen viesti tai muutos, niin se on erittäin vaikea havaita. Tästä on todisteena usein Disneyn animaatioista löydetyt kuvamuutokset jotka ovat pilailijoiden tai crackereiden tekemiä.
Lisäiltyjä kohtia Disneyn elokuvissa sivu toimi 28.10.2001 Subliminaalisia filmiruutuja elokuvissa
Dr Rajivin sivu subliminaalisista ilmiöistä

Internetissä todellisten subliminaalisten viestien välittäminen on myös vaikeaa, sillä tietokoneen monitorin päivitystaajuus on korkeintaan 100 kertaa sekunnissa, hyvin usein vain 50 kertaa sekunnissa. Tätä sivua tehdessä huomasin myös, että Internet Explorer selain päivittää kuvaruudun harvemmin, kuin Netscapen 4.7 selain. Jos katsot näitä kuvia Netscapella, ovat ne huomattavasti huomaamattomampia kuin Explorerilla.

popfinal01.gif - 26126 BytesOsta teksti välähtää 1 sadasosasekuntia
Subliminaalisten kuvien vaikutus on todettu myös psykologisissa tutkimuksissa. Havaintopsykologiassa on itse asiassa käytetty erittäin paljon nopeasti välähtäviä kuvia. Kuvia nopeasti näyttävää laitetta nimitetään psykologiassa takistoskoopikisi. (Hae in English: tachistoscope.) Freudin ja Uznadzen koulukuntien lisäksi tiedostamatonta psykologiassa tutkinut kolmas koulukunta mikrogeneettinen koulukunta on nimenomaan käyttänyt paljon takistoskooppia tutkimuksissaan.

Tekninen toteutus:

Javasovelmat eli appletit ei kokeilujeni mukaan oikein toimi tässä yhteydessä. Esimerkeissäni olen käyttänyt gif animaatiota. Gif animaatioita voi tehdä useilla kuvankäsittelyohjelmilla ja ilmaiseiksi Internetistä imuroitavilla gif animaatio-ohjelmilla. Esm. Gif Construction set 32. Flas tekniikan soveltamisesta ei minulla ole tietoa. Jos käytät filmimäisiä animaatioita kuten aveja tai mpeg videoita, voi niihin vaivatta upottaa omia kuvia.

Maski.

Kuvan tietoiseen havaitsemiseen vaikuttaa esitysajan lisäksi kontrasti ja kirkkaus. Väläytetyn kuvan jälkeen kuvan aluetta ei tulisi jättää tyhjäksi, vaan täyttää se maskilla, eli toisella kuvalla. Tämä johtuu kuvamuistista eli ikonisesta muistista. Ikoninen muisti, joka ilmeisesti sijaitsee ensisijaisella näköaivokuorella aivojen takaosassa, on muistin laji, joka tallentaa kuvan jopa puoleksi sekunniksi tai sekunniksi - ehkä jonkinlaiseksi matriisiksi hermosoluverkkoon. Esittämällä toinen kuva väläytetyn kuvan jälkeen väläytetty kuva "maskataan" ja estetään sen tietoinen havaitseminen. Tämä kuvan maskaaminen ei ole kovin yksioikoinen työ, kuten mallikuvista nähdään. Nopeiten pääset tuloksiin kokeilemalla

Varsinainen ongelma kuitenkin on se, että tiedostamaton vaikuttaminen on hankalaa, sillä väläytettävän kuvan tulisi sopia kuin avain lukkoon katselijan jo olemassaolevan aikomuksen ja sisäisen tilan kanssa. En ole vakuuttunut, että esimerkeissäni käyttämä teksti osta on lainkaan tehoava subliminaalinen ärsyke. Teksti edellyttää lukemista, mikä on yleensä tietoisen tason psyykkinen prosessi. Freud jo aikanaan esitti, että piilotajunnalle ominaisempaa ovat primaariprosessit. Tämän takia ilmeisesti tehokkaampia olisivat kuvat ja etenkin symbolit.

Esimerkki miten kuvaa voi terästää välähdys 2 s/100

Kehittelen aihetta kunhan ehdin. Olen kiitollinen ehdotuksista tai ajatuksista jotka voit lähettää osoitteeseen

Tiedostamaton.net Etusivu