grapher.gif - 2545 Bytes - Tiedostamaton ilman mystiikkaa - Minän puolustuskeinot eli defenssit

SiirtäminenAutoilija, joka raivostuessaan toiselle autoilijalle lyö nyrkillä kojelautaan, koska kojelauta ei voi lyödä takaisin käyttää siirtämistä minän puolustuskeinona. Siirtämistä tapahtuu usein tilanteessa, jossa aggressiota ei uskalleta kohdistaa suoraan ärtymyksen aiheuttajaan, vaan aggressio siirretään toiseen vaarattomampaan kohteeseen. "Töissä esimies haukkuu alaisen, tämä alistuu ja menee kotiin ja ärhentelee vaimolleen, joka puolestaan siirtää kiukkunsa lapseen, joka ei uskalla vastata äidin kiukkuun, vaan potkaisee koiraa".

Usein aggression siirtäminen toiseen kohteeseen aiheuttaa syntipukki ilmiön, jonka kohteeksi voi joutua jokin vähemmistö tai kansanryhmä.

Kääntäminen itseään kohti Yksi siirtämisen muoto, joka voi tuntua hieman oudolta, on vihan kohdistaminen itseensä. Tilanteessa, jossa vihaa, kiukkua, pettymystä, raivoa ei voi kohdistaa sen aiheuttajaan, koska tämä aiheuttaja on niin vahvassa asemassa vihastujan suhteen, että vihastuja ei uskalla ilmaista itseään pelätessään kohteen vastareaktiota tai eroon joutumista tai kohteen menettämistä, voi aggressio kääntyä itseään kohtaan.
Defenssit Aloitussivu
Tiedostamaton ilman mystiikkaa - aloitussivu

Tiedostamaton.net Etusivu