grapher.gif - 2545 Bytes - Tiedostamaton ilman mystiikkaa - Minän puolustuskeinot eli defenssit

ReaktionmuodostusReaktionmuodostuksessa torjuttu tunne korvataan tietoisuudessa vastakkaisella tunteella - vastakkaisella tietoisuuden sisällöllä. Tällä vastakkaisella tunteella yritetään tiedostamattomasti kompensoida tai peittää pelkoa tai ahdistusta aiheuttava, ei toivottu oma tunne. Reaktionmuodostuksesta on kyse, kun lapsi saatuaan uuden pikkuveljen tai siskon alun vihamielisestä kateudestaan hieman selvittyään alkaa erityisen innokkaasti rakastaa ja pitää uudesta sisarestaan. Alkuperäinen tunne voi ilmetä siinä, että lapsi halatessaan rutistaa sisartaan kuitenkin kovakouraisen voimakkaasti.

Toinen reaktionmuodostuksen ilmentymä voi olla erittäin tuomitseva suhtautuminen pornoon ja seksiin ja yritykset toimia sitä vastaan yhteiskunnallisella tasolla. Tällaisella tuomitsevalla suhtautumisella yritetään tukahduttaa oma kiinnostus ja viehtymys seksuaalisiin aiheisiin. Tällaista ristiretkeä seksiä vastaan ei kuitenkaan kukaan enää kehtaa käynnistää, sillä psykoanalyyttinen näkemys on jo niin laajalle levinnyt, että ristiretken käynnistäjän tiedostamattomia motiiveja alettaisiin heti kysellä lehdistössä.

Herää tietenkin kysymys, että jos ihmisellä on kaksi ristiriitaista suhtautumista, toinen tiedostamaton ja vihaava ja toinen tietoinen ja rakastava, niin kumpi näistä tunteista on oikea. Vastaus on kumpikin. Kumpikin ristiriitainen komponentti on samalla tavoin aito tunne.
Defenssit Aloitussivu
Tiedostamaton ilman mystiikkaa - aloitussivu

Tiedostamaton.net Etusivu