grapher.gif - 2545 Bytes - MathPsych - Tunteet tiiviisti - täydennyksiä

Kuinka karkeita biologiset tunnejärjestelmät ovat?

Biologiset tunnejärjestelmämme eivät välttämättä ole ideaalisesti toimivia virheettömiä systeemejä. Eläinten biologiasta tunnetaan hyvin se tosiasia, että osa eläinlajeista on niin sanotusti "säikkyjä": Eläin voi joutuessaan pelottavaan tilanteeseen kuolla omaan pelkotilaansa. Jotkut linnunpoikaset voivat kuolla joutessaan eroon emostaan. Simpanssitutkija Jane van Lawick-Goodall kuvasi, miten In The Shadow Of Man kuvasi, miten emonsa menettänyt simpanssinpoikanen vaipui ihmislapsen vaikeaa masennusta muistuttavaan tilaan ja kuoli pikkuhiljaa, vaikka fyysisesti sillä olisi ollut hyvät eloon jäämisen mahdollisuudet.

Biologiset tunnejärjestelmät eivät siis välttämättä toimi virheettömästi. Ihmisellä mm. paniikkihäiriön taustalla on ajateltu vaikuttavan hengitystä säätelevien järjestelmien virhetoiminnot stressitilanteessa, jotka aiheuttaisivat oireiden pahentumisen ja noidankehän kautta ahdistusreaktion kasvun tilanteessa. Tunnejärjestelmämme eivät ole ilmeisesti kovin hienoviritteisiä ja niiden toiminnassa esiintyy yksilöllisiä vaihteluita ja virhetoimintoja.

Kuitenkin, vaikka eläin tai ihminen pelkoreaktion seurauksena lamaantuu täysin ja makaa paikallaan läähättäen kykenemättä liikkumaan tai päästämään edes ääntä, ei kyse ole välttämättä virhereaktiosta. Tällainen äärimmäinen reaktio on viesti lajikumppanille, että tästä yksilöstä ei enää ole uhkaa, se on täysin alistunut ja sitä ei enää tarvitse satuttaa lisää.


 

MathPsych Etusivu

Posti tekijälle